Background
23.10.2020jouluseimi, puuenkeli, puuhahmot, puupäät, jouluaskartelu, akryylimaalaus, seimi, jouluevankeliumi, maalausvinkki, diy, teeseitse

Jou­lusei­mi – heinillä härkien kaukalon

Jou­lusei­mi on katolinen perinne, joka elää voi­mak­kaa­na Italiassa ja on levinnyt sieltä mm. Espanjaan ja muihin Etelä-Euroopan maihin. Sei­mia­se­tel­mien te­ke­mi­ses­tä syntyi tai­de­muo­to jo 1700-luvulla. Miten syntyy sei­mia­se­tel­ma puupäistä?

Jou­lusei­mia­se­tel­mas­sa jouluevankeliumin hahmot seisovat perinteisesti seimen äärellä Jeesus-lapsen ympärillä. Asetelmaan sopivia hahmoja ovat seimessä makaavan vauvan lisäksi Joosef ja Maria, itämaan tietäjät, paimenet, enkelit, tallin eläimet ja tietäjien kamelit sekä muut aiheeseen sopivat hahmot.


Itse tein ensimmäisen jou­lusei­mia­se­tel­ma­ni maalaamattomista puupäistä loppusyksystä 2020. Maalasin seitsemän puuhahmoa sisältävän perusversion, johon on helppo lisätä uusia hahmoja tai yksityiskohtia. Seimiasetelman ilmettä ja väritystä on myös helppo muunnella tarpeen mukaan. Puupäät maalasin vesiohenteisilla akryyliväreillä ja viimeistelin kirkkaalla, vesiohenteisella lakalla. Kuvassa olevat hahmot ovat 6 cm korkeita.

”Heinillä härkien kaukalon” on joululaulu, joka ilmestyi  suomenkielisin sanoin vuonna 1926 jyväskyläläisen opettajan Martti  Korpilahden toimittamassa lauluvihkossa Varpunen. Laulu on alkujaan  ranskalainen kansanlaulu ”Entre le bœuf et l’âne gris” 1600-luvulta.

Puupäiden maalaamisessa käytin kolmea pyöreäpäistä sivellintä (koot 000, 0 ja 4) ja kahta tasa- ja viistopäistä sivellintä (koot 6 ja 8). Lakkauksessa hyödynsin pehmeäkarvaista meikkisivellintä. Joosefin hiukset maalasin kis­san­kie­li­si­vel­ti­mel­lä (koko 8), mutta hiusten maalaaminen onnistuu kyllä muillakin siveltimillä. Silmät tökkäsin pyöreäpäisellä muovitikulla. Sellaisen maalausvinkin voisin antaa, että kun aloitat hahmojen maalamisen silmistä, voit peittää pilalle menneet silmät hiusvärillä ja tehdä uudet toiselle puolelle päätä. Testattu on ja hyväksi havaittu.


Enkelille askartelin siivet jämäkästä kankaasta ja kehystin siipien reunat samalla kultavärillä, jota käytin myös puuhahmoissa. Tallin ulkoasun ja mitat suunnittelin itse, mutta apumies Arska auttoi osien sahaamisessa ja reikien poraamisessa. Tallin tekemisessä pyrin hyödyntämään kotoa valmiiksi löytyviä materiaaleja. Kuvassa näkyvä seimi on leikattu kanamunakennosta, ja sen pehmikkeenä on lampaanvillaa. Perinteisesti seimi on  tehty puusta ja heinästä. Sellaisen askarteleminen on minulla jo suunnitteilla, samoin muiden tallin sisustukseen sopivien esineiden lisääminen.


Valmistin myös isomman ja yk­si­tyis­koh­tai­sem­man version seimestä, mutta hahmojen maalaamiseen kului niin paljon aikaa, että aion maalata isompitöisiä seimiasetelmia vain tilaustyönä.


Ideoita seimiasetelman hahmoihin voit hakea esimerkiksi netistä ja Pinterestistä.


Haluaisitko itse askarrella samantyylisen seimiasetelman? Lue aiheesta lisää kuvan alta.


Jouluseimi

Tee jou­lusei­mi puupäitä maa­laa­mal­la

Jos haluat itse valmistaa vastaavankaltaisen jouluseimen, minulta voit ostaa 6-8 cm korkeita puupäitä maa­laa­mat­to­mat­to­mi­na (7 kpl) sekä akryylimaalia pienissä erissä (valkoinen 20 ml, ruskea 10 ml, kulta 10 ml). Voit ostaa minulta myös siveltimiä. Maalaamisessa pääset hyvin alkuun esimerkiksi kahdella pyöreällä siveltimillä 0 ja 4. Isommat pinnat ja lakkauksen voit tehdä millä tahansa kotoa löytyvällä leveähköllä siveltimellä.


Puupäitä, maaleja ja siveltimiä voit tilata info@puupaat.fi, somekanavieni kautta sekä tilauslomakkeella tai puhelimitse 044 977 2496 (myös WhatsApp). Puupäitä ja maalaustarvikkeita voit ostaa minulta myös Leineperin Ruukin tapahtumissa (seuraa ilmoittelua somessa). Postilla toimitettaviin lisätään postimaksu 5-10 e/lähetys. Nouto Porista/Ulvilasta onnistuu myös (maksuton).


PS. Lampaanvillaa ja huopaa voit ostaa pienissä tai isoissa erissä esimerkiksi Kehräämö Mustalampaan verkkokaupasta (pieni pussi maksaa 2 e). Mustalampaalla on myös käsityömyymälä Leineperin ruukilla (Huovuttajan ja kirjansitojan puoti).Jouluseimen historia ja "Heinillä härkien kaukalon" faktat: Wikipedia

Merja_Lehtonen-me.jpg

Merja Lehtonen

Puupäämaalari, sivutoiminen yrittäjä | FM (digitaalinen kulttuuri), Tradenomi (AMK)

FB_Pegpro_kansi_puupaa_eitekstia-me.png

Yh­teys­tie­dot

Puupäät | Pegpro

Merja Lehtonen

info@puupaat.fi

044 977 2496

Ruukintie 400

29320 Leineperi

Ulvila | Satakunta

AUKIOLOAJAT >>

Tuotteiden tilauslomake >>

Logo_valkoinen_ympyra-me.png

Puupäät - Pegpro

Puupäät ovat puusta sorvattuja pelkistettyjä puuhahmoja ja pelinappuloita, joita voit maalata tai vaatettaa tai muuten vain tuunata oman mielesi mukaan.


Y-tunnus 3137476-9

ALV.rek. FI31374769Linkit

www.puupaat.fi

Somessa @puupaat.fi


Tuotteita myynnissä Käsityötalo Sekstetissä (Leineperin Ruukki)

FB: @ka­si­ty­ota­lo­seks­tet­ti

IG: @kasityotalo

www.leineperinruukki.fi

FB ja IG: @leineperinruukki

© Pegpro 2020. Kaikki oikeudet pidätetään.