Background
12.10.2020puupäät, puuhahmot, tarina, leineperi, lautapelit, pelinappulat

Puupäitä, lau­ta­pe­le­jä ja pe­li­nap­pu­loi­ta

Mistä syntyi kiin­nos­tus puupäiden maa­laa­mi­seen?

Puupäiden tarina on saanut alkunsa "Kimblestä liikuntaa" -pelitestauksista,  lautapeleistä ja lau­ta­pe­li­nap­pu­lois­ta sekä lautapelien tuunauskokeiluista ja muusta peliteemaisesta "värkkäilystä" vapaa-ajalla.


Värkkäilyni ja tuunailuni kohdistuivat erityisesti lautapeli Kimbleen ja ns. ympyräristipeleihin,  joihin Kimblekin kuuluu. Tunnetuimpia ympyräristipelejä ovat 1500-luvulta peräisin oleva Intian kansallispeli Pachisi ja sen sadat muunnelmat, mm. Ludo, Parcheesi ja Mensch ärgere Dich nicht.


Värkkäilyihini kuului esimerkiksi ym­py­rä­ris­ti­pe­li­tee­mais­ten asetelmien valokuvaaminen sekä tuotosten julkaiseminen Instagramissa ja Pinterestissä. Niiden myötä aloin seurata lautapeliteemaisia päivityksiä Instagramissa ja huomioni kiinnittyi pelinappuloihin. Mietin, miksi nappulat ovat niin tylsiä, kun itse pelilauta ja muut osat saattavat olla erittäin taidokkaasti valmistettuja.


Kiinnostus Kimbleen ja lautapeleihin puolestaan pohjautuu digitaalisen kulttuurin opintoihini, joiden pro gradu -työnä järjestin liikunnallisia pelitestauksia Pitkis-Sport-leirillä kesällä 2018.

Kimblesta_liikuntaa-me.jpg

Puupäihin (englanniksi Peg Dolls) törmäsin netissä alkuvuodesta 2020, kun etsin lautapelinappuloita, joita voisi itse maalata. Kevään aikana tein satunnaisia testitilauksia ja mietiskelin, mitähän puuhahmoista saisi aikaiseksi. Alla olevasta valokuvasta näet, millaisia olivat ensimmäiset maalaamani puupäät. Puupäänaisten ripsivärit ovat vähän miten sattuu ja suut suttuiset, mutta muuten maalailu oli mukavaa ja sujui varsin mallikkaasti, vai mitä? Sitä mieltä itse ainakin olin ja innostuin siksi kokeilemaan lisää.

Pegpro_ekatnappulat-me.jpg

Toukokuun 2020 lopussa palaset alkoivat loksahdella kohdalleen. Perustin sivutoimisen yrityksen ja päädyin testimielessä "ke­sä­lo­ma­mök­kei­le­mään" puupäiden kanssa Leineperin Ruukille. Päätös oli helppo, sillä olen aikoinaan asunut Leineperissä lähes 15 vuoden ajan, ekaluokkalaisesta kaksikymppiseksi. Ruukin tapahtumissa ja markkinoilla olen vieraillut vuosittain ja ollut tapahtumissa mukana myös talkoolaisena. Sopeutuminen ruukkiyhteisöön on sujunut sutjakkaasti – vähän kuin olisi kotiinsa palannut.

Pegpro_miespuuhahmot_LeineperinRuukilla-me.jpg

Lautapeleihin liittyvän syntyhistorian takia puupäiden kesäpuodin somisteena oli muun muassa ympyräristipelejä, muita lautapelejä, noppia ja useita Kimble-pelejä sekä punaisia, sinisiä, vihreitä ja keltaisia pelinappuloita - isoja ja pieniä. Pelkästään pienillä puupäillä en olisi pystynyt entisen sepänmökin kamaria ja keittiötä täyttämään.


Koronaepidemian takia sujuva kulku mökistä sisään ja ulos oli tärkeää, vaikka kaikki isommat tapahtumat olikin peruttu. Valokuvassa näkyy mökin eteinen ja osa keittiöstä. Keittiöstä pääsi kulkemaan kamariin ja kamarista pääsi eteisen kautta jälleen ulos.

Pegpro_puup%C3%A4%C3%A4puoti_eteinen-me.jpg

Kesän alussa jouduin pohtimaan, mitä ihmettä nämä "Peg Dolls" ovat suomeksi: puutappinukke olisi kait ollut suora käännös, mutta puuhahmo-nimeen päädyin. No, nimi ei kyllä osunut aivan nappiin, sillä useammankin kerran kuulin asiakkaiden tavailevan kesäpuotini nimeä: "Puuha-hahmo-puoti, eikun puu-hahmo-puoti". Mukavaa jutunjuurta nimestä kyllä saatiin. Samoin tekstistä "Täällä maalataan puupäitä", jonka olin kiinnittänyt mökin oveen.


Kesän lopuksi puuhahmojen viralliseksi käyttönimeksi vakiintui "puupäät".


Monta kokemusta ja ideaa rikkaampana suljin kesäpuodin ovet. Vuoden 2020 kesää en unohda koskaan.


PS. Innolla odotan missä pisteessä "puupääpuuhastelut" ovat vuoden päästä kesällä!

IMG_20200822_135548-me.jpg

Jos haluat tietää lisää, ota yhteyttä:


Pegpro

Pääpuupää Merja Lehtonen

puh. 044 977 2496

info@pegpro.fi

Pegpro_pelinappuloita-me.jpg
Merja_Lehtonen-me.jpg

Merja Lehtonen

Puupäämaalari, sivutoiminen yrittäjä | FM (digitaalinen kulttuuri), Tradenomi (AMK)

FB_Pegpro_kansi_puupaa_eitekstia-me.png

Yh­teys­tie­dot

Puupäät | Pegpro

Merja Lehtonen

info@puupaat.fi

044 977 2496

Ruukintie 400

29320 Leineperi

Ulvila | Satakunta

AUKIOLOAJAT >>

Tuotteiden tilauslomake >>

Logo_valkoinen_ympyra-me.png

Puupäät - Pegpro

Puupäät ovat puusta sorvattuja pelkistettyjä puuhahmoja ja pelinappuloita, joita voit maalata tai vaatettaa tai muuten vain tuunata oman mielesi mukaan.


Y-tunnus 3137476-9

ALV.rek. FI31374769Linkit

www.puupaat.fi

Somessa @puupaat.fi


Tuotteita myynnissä Käsityötalo Sekstetissä (Leineperin Ruukki)

FB: @ka­si­ty­ota­lo­seks­tet­ti

IG: @kasityotalo

www.leineperinruukki.fi

FB ja IG: @leineperinruukki

© Pegpro 2020. Kaikki oikeudet pidätetään.